PETAR KRASTEVСредна оценка за представянето през есенния полусезон постави старши треньорът на „Янтра Габрово“ Петър Кръстев. Мъжкият тим на клуба завърши първия дял от шампионата в Северозападната „В“ група на 7-ма позиция от общо 14 отбора, като събра актив от 17 точки от 5 победи, 2 равенства и 6 загуби. Това е  чувствителна крачка напред в сравнение с предходния сезон, когато на зимната пауза габровският тим беше със скромния актив от осем точки, на 14-та позиция в подреждането.

Амбициозният наставник на „Янтра“ обаче очаква още по-добро представяне на отбора през пролетта. За изминалия полусезон, плановете за подготовката, която ще стартира на 2-ри февруари, и очакванията за втория дал от първенството Петър Кръстев говори пред спортния сайт на Габрово.

-          Каква е оценката ти за представянето на отбора през първия полусезон?

Самото класиране я показва – средна оценка. Хубаво е, че за разлика от миналата спортно-състезателна година, сега нямаме притеснения за оцеляване. Това е едното положително нещо. Второто е, че се създаде един добър колектив. Имаме вече някаква основа, върху която трябва да надграждаме.

-          Можеше ли бъде и по-голям точковия актив? Отборът тръгна обещаващо в първенството, но някъде след мача с „Павликени“ (б.а. загуба с 2:3) нещата се пообъркаха?

Да, абсолютно трябваше да бъдем по-напред, не само като точков актив, а и като класиране. Наистина мачът с „Павликени“ се оказа възлов. За мен той беше един от най-слабите ни за целия полусезон. Допуснахме страхотно много индивидуални грешки, изпуснахме 5-6 чисти голови положения и след тази загуба играта на отбора действително се разстрои. Другото нещо, което ни повлия негативно, е смяната на часовото време. Нямахме много време за тренировъчен процес, събирахме се за по един час вечер и се наруши ритъма на подготовката ни.

-          Убеден ли си, че с този точков актив, който има тима в момента, гарантирано ще избегне тревогите, които ви съпътстваха в края на миналия шампионат?

Естествено, че мястото ни в групата е сигурно, дори аз съм на мнение, че в края на полусезона трябва да бъдем не в средата на таблицата, а по-напред и като точков актив, и като класиране, и като представяне на отбора.

-          Кои бяха най-добрите и най-слабите мачове на отбра през есента?

Един от най-слабите вече го фиксирах – този в Павликени. Другият беше в Луковит срещу „Ботев“. Много добре се представихме в мача с „Бдин“ (Видин), но пък в него показахме две различни лица - през първото полувреме не бяхме на ниво, а през второто демонстрирахме коренна промяна. Тук е моментът да отбележа нещо хубаво и то е, че имаше четири мача, в които изоставахме, но отборът намираше сили, вдигаше се и обръщаше резултата. Харесва ми духа в състава. Това е нещото, което отбелязвам като промяна в сравнение с миналия сезон.

-          Ще се запази ли състава и за втория полусезон?

Мисля, че отборът ще остане изцяло същия. Ще имаме и един вид нови попълнения – футболисти, които почти през целия първи полусезон лекуваха тежки травми. Имам предвид Денислав Минев и Ивайло Иванов. Убеден съм, че те ще помогнат много през пролетта. 

-          Кога започвате зимната подготовка?

Събираме се на 2-ри февруари и ще имаме достатъчно време за подготовка, предвид факта, че вторият полусезон ще започне на 15-ти март. Има време и за добър тренировъчен процес, и за контролни срещи. Разговаряли сме вече с колегите от „Левски 2007“ и от „Павликени“ за приятелски срещи. Тепърва ще търсим и други съперници. Лошото е, че с отбора на Севлиево се случват неприятни неща. Другият град, който ни е по-близо, е Велико Търново, но пък ние с отбора на „Етър“ играем още в първия кръг. Тоест, с отборите, които са ни на по-близко разстояние, по една или друга причина няма да можем да направим спаринги. Силно се надявам „Видима Раковски“ да не се разпадне и да продължи съществуването си, защото все пак е тим от областта, а и конкуренцията между съставите от двата съседни града поражда по-високо качество.

-          Какъв е твоят поглед върху борбата за челните места в групата?

За мен точковата разлика е достатъчна за това „Спартак-Плевен“ да запази първото си място в групата, но все пак има цял пролетен полусезон. Лошото е, че мачовете са само 13, а може би дори 12, и няма много възможности за съкращаване на дистанцията. Борещите се за върха отбори обаче нас не ни интересуват. Ние трябва да си гледаме нашата къщичка. С единият от тях дори играем още в първия пролетен кръг (б.а. „Етър-Велико Търново“), а там вече старши треньор е едно голямо име в професията – Георги Василев. Аз лично в себе си вече имам една огромна амбиция, която се надявам да предам и на футболистите, и тя е да започнем с победа срещу „виолетовите“.

-          Можеш  да пророкуваш къде, според теб, ще бъде мястото на „Янтра“ в края на първенството?

Аз силно се надявам пред нас да завършат само отборите на Плевен, Велико Търново и Видин. Това е желанието ми и към тази цел ще се стремим.

Copyright © ФК „Янтра Габрово“

Всяко ползване, възпроизвеждане, промяна, изложба и т.н. на информацията в сайта или на част от нея без разрешението на нейните автори, е забранено и се преследва от Закона. В случай на ползване на такава, ползвателят е длъжен да цитира първоизточника или да постави линк към WWW.FCYANTRAGABROVO.COM